0 Läs mer >>
Imorse gjorde jag polentagröt till mig och mamma! Hon har aldrig ätit det förut men blev positivt överraskad. Precis som jag blev första gången jag smakade polenta! 
Vi toppade polentan med torkade fikon och aprikoser, så gott. 

Kardemummapolenta, 2 portioner:

•6 msk polenta
•5,5 dl mandelmjölk 
•kardemumma 
•salt 
•vaniljpulver 

Koka upp mjölken tillsammans med kryddorna. Vispa i polentan och låt koka på svag värme under omrörning tills polentan är tjock och fin! 

Vi åt också varsin blodapelsin och hembakad chokladmuffins. Och så drack vi te och jag drack kaffe också! 



/Joppi

Polenta för två

0 Läs mer >>
Idag kom mamma till Härnösand och sedan åkte vi till Birsta och Ikea där vi testade deras brunch! Det var mycket prisvärt och det mesta man önskar på en brunch fanns faktiskt med. Saknade dock lite mer frukt och lite småsaker, men till det priset (59kr) så var det helt klart godkänt. 

Mysigt var det i alla fall! 


/Joppi

Brunch på Ikea

0 Läs mer >>
Ja då tänkte jag dela med mig av receptet på lakritskolakakorna som jag bakade igår. Om ni gillar lakrits och sega kakor så kommer ni älska dom här!!

Lakritskolakakor:

•1 dl cashewnötter
•0,5 dl havregryn
•0,5 dl kokoschips (eller kokosflingor)
•8 st dadlar utan kärna 
•ca 1 msk honung 
•1 tsk kokosolja
•ca 1 tsk lakritspulver 
•en nypa salt 

Mixa först cashewnötterna till en fint mjöl i matberedare eller mixer. Tillsätt kokoschips och havre och mixa igen. Tillsätt sedan resten och mixa till en sammanhängande deg som går att forma till bollar. Om det behövs, tillsätt lite vatten eller mjölk. Forma sedan till små kakor och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader ca 5-7 minuter. Ta ut och låt svalna/stelna helt innan du äter! Godast är dom lite halvt frysta, då är dom sega och lite knapriga. 


/Joppi

Recept lakritskolakak...

0 Läs mer >>
Idag kände jag för pannkakor, eller snarare plättar, till frukost. Och eftersom jag är ledig idag så passade jag på att göra Chokladpannkakor som jag toppade med kokos, bananskivor och lite flytande honung. 

Chokladproteinpannkakor:

•0,75 dl proteinpulver (jag hade smaken choklad/kokos) 
•2 ägg
•1 msk fiberhusk 
•1 tsk bakpulver 
•1 tsk kakao
•en halv mosad banan
•ca 1 dl mandelmjölk 

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan i resten och rör eller mixa till en slät, ganska tjock, smet. Stek plättar i en stekpanna med ganska mycket kokosolja. 



Till pannkakorna drack jag te "Positive energy" från Yogi Tea också åt jag en av mina hemgjorda nyttiga chokladmuffins till efterrätt! 

/Joppi

Chokladproteinpannkak...

0 Läs mer >>
Hörrni!! Idag hände något fantastiskt i mitt kök. Jag gjorde småkakor som var knapriga, sega, megagoda och hade smak av kola och lakrits... Ja ni fattar. Det var magiskt och typ alla tog slut på en gång:) Tur att det var nyttiga och bra ingredienser! Kakorna var baserade på bland annat nötter och dadlar. Vill ni ha recept? Ni kommer nog få det vare dig ni vill eller inte! 

 

/Joppi 

Lakritskolakakor

0 Läs mer >>
Godmorgon! Idag gjorde jag en god och mättande gröt till frukost. Jag improviserade och tog det jag hade hemma.
Superhavregröt:
1dl fiberhavregryn
1/2dl havre- & quinoagryn
1/2dl torkad frukt (jag tog russin, aprikoser, gojibär och mango)
1msk chiafrön
1msk kokosflingor
1krm salt
 
Koka upp och lät sjuda i ca 5minuter. Toppa med bär/frukt/nötter. Jag rostade hasselnötter i en torr stekpanna och hackade tillsammans med naturella mandlar. Jag toppade även med kokosflarn.
 /Joppili

Superhavregröt

0 Läs mer >>
Det enda jag vill äta nu för tiden är gröt. Den nya favoriten är polentagröten, som jag fick av Josefin. Men idag kände jag att jag behövde variera mig lite, så jag kokade gröt på Havrequinoablandning. 

Havrequinoagröt med chia:

•1,5 dl havrequinoablandning
•1 msk chiafrön 
•0,5 msk krossade linfrön 
•salt 
•2 dl vatten

Koka upp alla ingredienser i en kastrull och sänk sedan värmen och låt koka till en bra konsistens. Jag toppade min gröt med hasselnötter och chokladsås, en riktig nutellakombo! 

Chokladsåsen gjorde jag enkelt genom att blanda kakao, honung och mandelmjölk. 





/Joppi

Havrequinoa

0 Läs mer >>
Här kommer receptet på frukostkakorna som vi bakade igårnatt och åt på vår fantastiska frukost! Receptet hittade vi här, men vi följde det inte till hundra procent, dessutom halverade vi mängden. Vi gjorde våra kakor såhär:
 
Frukostkakor med nötter och torkad frukt:
 
  • 2,5 msk kokosolja
  • 1 äggvita
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 msk vatten
  • 1 dl havregryn 
  • 2,5 msk riven kokos
  • 0,25 dl dinkelmjöl
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • ca 1,5 dl hackad torkad frukt och bär. Vi använde torkad mango, russin och dadlar.
  • 1 dl hackade nötter, vi hade hasselnötter
  • kanel och kardemumma efter smak
  • 1,5 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna.Vispa sedan ihop äggvita, kokosolja, honung och vatten och rör försiktigt ihop med de torra ingredienserna. Tillsätt eventuellt mer vätska om det behövs. Klicka ut kakor av smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 10-15 minuter tills kakorna har fått fin färg. 
 
 Dessa kakor kommer vi att göra många gånger framöver, perfekt som en del av frukosten, men också till mellanmål eller fika! Kakorna går ju också att variera hur mycket som helst.
 
 
/Joppi och Joppili

Frukostkakor

0 Läs mer >>
Det här med att baka eget bröd är bland det bästa jag vet, och som ni såg åt jag det som en del av min frukost imorse, med en massa goda pålägg. Det är dock inte det lättaste att hinna baka varje gång, men det här brödet behöver inte jäsa och är enkelt att bara röra ihop, ingen bakmaskin eller sådant behövs. Nyttigt är det också!
 
Jag fick en kommentar där receptet på brödet efterfrågades, och självklart ska ni få ta del av det allihopa! Jag har gjort det här nrödet förut och skrivit ett inlägg om det, så klicka HÄR för att komma direkt till inlägget och receptet. 
 
 
 
/Joppi

Nyttigt hembakat bröd

1 Läs mer >>
Herregud, vad ensamt det kändes att äta frukost själv idag efter att ha haft sådant fint sällskap igår! Drömmen är att Josefin bodde i dörren bredvid så vi kunde bjuda varandra på frukost varannan dag. 

Jag fick en superfin inflyttningspresent av Josefin också! En stor skål som är perfekt när man ska bjuda över några stycken på gröt, samt fem olika grötpaket. Havregryn, mannagryn, grahamsgryn, havre- och quinoagryn och polenta. Hon vet vad jag gillar om man säger så. 

Hur som helst så har jag velat testa polentagröt hur länge som helst, så idag tog jag äntligen tag i det. Såhär kokade jag den:

Kardemummapolenta:

•3 msk polenta
•2,5 dl mandelmjölk
•1 krm kardemumma
•1 krm vaniljpulver 
•1 krm salt

Lägg allt i en kastrull, låt koka upp under omvispning, sänk värmen och koka tills gröten blivit tjock! Vispa/rör då och då. 
Jag toppade med torkade aprikoser, kokosflingor och lite mer kardemumma. 
Förutom gröten åt jag även en macka på hembakat bröd med färskost, sallad, ost och skinka. Och kaffe till det.

Mamma kom på besök igårkväll när Josefin hade åkt hem och hon hade med sig den här boken som jag började läsa under dagens frukost! 


Min utvärdering av polentagröt: Konsistensen är hur mysig som helst, ungefär som mannagrynsgröt. Smaken är också väldigt bra, ganska mild och naturell, så den passar perfekt att krydda med favoritkryddan, som just nu råkar vara kardemumma för min del! Sedan blev det jättegott att toppa med söta aprikoser och kokos, passade perfekt tillsammans med gröten. 
Min fina grötpresent!

/Joppi

Kardemummapolenta

0 Läs mer >>
Denna frukost blev över all förväntan (och vi lovar er, vår förväntan var enorm). Redan igår kväll började vi att längta efter dagens frukost. Vi bakade frukostkakor för första gången som var hur goda som helst. Perfekta att tillaga kvällen innan. Receptet på dessa kommer i ett eget inlägg.
 
Vi drack froosh med smak av banan, jordgubb och guava och supergott kaffe  från Kahls Kaffehandel med smak av smörkola. Vi åt även kiwi och blodapelsin.
Vi kokade en magiskt krämig gröt med härligt crunch från nötter och frön. Krämigheten kommer framförallt ifrån ägget som vi knäckte i i slutet. 
 
Krämig gröt med crunch (2 portioner):
 
2 dl havregryn 
•1 msk chiafrön
•1 msk krossade linfrön 
•1 msk solroskärnor
•drygt 0,5 dl hackade, blandade, naturella nötter och hackade fikon
•en nypa salt
•1 ägg
 
Koka ihop havregryn, frön, kärnor, nötter, fikon salt och vatten i en kastrull. När gröten nästan är färdig knäcker du i ägget och kokar en liten stund till på låg värme. Servera med skivad banan, kokoschips, honung, lite mer nötter och kanel. 
Brödet! Bara brödet var i en egen toppklass!
Vi stod länge och valde i affärens brödavdelning. Det slutade med ett grovt bröd som kommer ifrån United Bakeries och innehåller torkade bär och müsli. Det var superfärskt med en perfekt hård skorpa och mjuk insida.
På brödskivorna hade vi allt! Färskost, pepparsalami, brie, mögelost, goudaost, sallad, tomat, gurka och paprika.
Den här frukosten var garanterat det godaste vi någonsin ätit. 
 
/Joppili och Joppigus

Drömfrukosten!

0 Läs mer >>
Bästa Josse är här i Härnösand och vi avnjuter i detta nu en magisk brunch med bland annat frukostkakor, nybakat grovt bröd med massa goda ostar, frukt, dundergröt, froosh och kaffe....... 

Bilder, recept och utvärderingar kommer inom kort! 

Världens bästa reklam.

/Joppi

Att leva en frukostdr...