Fågelfröbröd och äggsmoothie

 Helgfrukost är något extra, då tiden finns att göra det extra, som att baka bröd. Denna helg fick det bli två sorter fågelfröbröd (se recept nedan) och linfrötekakor, dock utan linfrön men med pumpakärnor. I stället för att göra runda tekakor använde jag en pepparkaksstans och gjorde små stjärnor i stället (gräddningstiden förkortades dessutom!). Eftersom jag hann bli riktigt hungrig medan bröden gräddades fick det även bli en smoothie. Med ett rått ägg och havregryn i smoothien blir den extra mättande.
 
 
 
Fågelfröbröd
6 dl grahamsmjöl
1/2 dl rågkross
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrö
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl hackad valnöt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk sirap

Blanda ihop mjölsorterna med de olika frösorterna och bikarbonaten.
Rör sedan ner filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 175 i ca 60 minuter.
(Tips! Har du inte alla frösorterna, ta mer av någon annan eller byt ut det mot något likvärdigt.
Obs! Pumpafröna kan göra brödet lite grönaktigt, men det är helt ofarligt.)

Kiwi- och banansmoothie med ägg
3 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl havregryn
1 tsk chiafrön
1 banan
1-2 kiwifrukter

Mixa allt i en mixer, se till så att havregrynen blir ordentligt krossade.
 
/ Bäcka (gästbloggare)

Kommentera här: