0 Läs mer >>
Jag tänkte tipsa er om en supergod och hemgjord granola som jag gjorde för någon vecka sedan! Det smakar morotskaka, bara där hör ni ju vilken succé den är. Granolan ska gräddas i ugnen rätt så länge, så den är rätt så tidskrävande på det viset, men i övrigt var det väldigt enkelt att göra den. Ursprungsreceptet kommer härifrån, men jag modifierade det lite utefter vad jag hade hemma osv.
 
Den här är perfekt att äta tilsammans med yoghurt, fil, frukt, smoothie eller bara rakt av som den är, den är hur god som helst oavsett. Den är också perfekt att ha som topping till till exempel mugcakes och pannkakor.
 
Morotskakagranola:
  • 2 dl krossat bovete
  • 2 dl havregryn
  • 50 g hackade valnötter
  • 1 stor morot
  • 1 mosad banan
  • 10 dadlar
  • 1/2 dl äppelmos
  • 2 msk kokoslja
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 krm ingefära
  • 1 tsk kardemumma
 
Kvällen innan du ska göra granolan lägger du det krossade bovete i blöt. Sedan dagen efter skjöljer du bovetet noggrant.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela moroten i mindre bitar och mixa den tillsammans med dadlarna i en matberedare till småbitar och blanda ihop med havregryn, bovete, banan, valnötter, äppelmos, kokosolja och kryddor. Bred ut smeten på en plåt och grädda i ugnen mellan 20-30 min. Rör om var 5 minut och ta ut när den blivit lagom knaprig och fått lite färg. 
 
 
 
 

Morotskakagranola

0 Läs mer >>
Idag åt jag nutellafrukost tillsammans med storasyster och mamma. Vi satt och pratade och åt länge, en perfekt söndagsfrukost helt enkelt. Syster tog med sig systemkameran så idag blir det äntligen lite finare bilder på kakan, dom andra har inte riktigt gjort den rättvisa! 
 
 

Söndagsfrukost

0 Läs mer >>
Ärligt talat så är det här nog min nya favoritmugcake, tätt följt av nutellamugcaken. Den här mugcaken med blåbär blev riktigt bra, smakade mycket likt en blåbärsmuffin! Konsistensen på kakan blev perfekt, saftig och mjuk. Det som gjorde kakan saftig var bland annat lite äppelmos i smeten, sedan bidrar blåbären med mycket saftighet. Hörrni ni måste bara testa den här, helst nu på en gång! Den här fungerar nämligen minst lika bra som mellanmål, kvällsfika eller frukost. Här kommer receptet: 

Saftig blåbärsmugcake:

•1 dl havregryn malt till ett mjöl 
•1 msk kokosmjöl 
•1 msk sötströ
•1 tsk fiberhusk
•1,5 msk äppelmos
•ca 0,5 dl frysta, tinade blåbär (eller färska) 
•1 tsk bakpulver 
•ca 3 msk mjölk 
•lite vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienser i en skål till smeten är som en tjock sockerkakssmet i konsistensen. Smörj en stor kopp och häll i smeten. Micra på full effekt ca 2 minuter. 






Blåbärsmugcake

0 Läs mer >>
Till frukost idag mixade jag Lindahls hallonkvarg med en halv banan och frysta hallon. Toppade med valnötter, cashewnötter och kokosflingor, så gott! 
Det blev också lite vattenmelon och en kopp te. 






Hallonkvarg & vattenm...

0 Läs mer >>
Till frukost idag gjorde jag en halvfrusen smoothie av frysta hallon, fryst mango, banan och mandelmjölk. Supergod, den blev rätt så tjock så jag åt den med sked ur en skål, men vill man dricka den är det bara att tillsätta mer mandelmjölk eller vatten. 

Jag åt också den godaste mackan man kan tänka sig, morotsbröd med smör, kalkon, sallad och gurka. Till detta drack jag ett nytt te som jag köpte igår, det får mycket högt betyg! 







Glassig smoothie och ...

0 Läs mer >>
I helgen hann jag och syrran också med att baka världens bästa bröd, nämligen morotsfrallor! Helt ärligt så är det det godaste brödet jag vet. Det är dessutom väldigt lätt att göra, dock tar det ett tag eftersom de ska jäsa en hel del. MEN det är helt klart värt väntan.
 
Ursprungsreceptet kommer härifrån, men vi brukar göra 20 mindre bröd istället för 10 stora som det står i receptet. Här är hur vi gjorde våra frallor:
 
Morotsfrallor:
  • 1 pkt jäst (50 gram)
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl sirap
  • 1 dl rapsolja
  • 3 stor morötter (200 gram rivna) 
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 15-17 dl manitoba cream

Smula ner jästen i en stor bunke. Använd en köksmaskin om du har, det blir enklare, men hos syrran finns ingen och det fungerade bra ändå. Man får knåda den med händerna istället bara. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt, och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen inte är klibbig, men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakningen. Degen ska knådas ungefär 10 minuter innan den. pudras med lite mjöl och täcks med en bakduk. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till små bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min till. Pensla sedan med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 10 min. Håll koll, tiden varierar beroende på ugn!

 

 
 
 
 
 

 

 

Morotsfrallor

0 Läs mer >>
Dagens frukost blev bovetegröt med blåbär och hallon. Det var jättelängesedan jag åt den här gröten, hade glömt hur god den är! Jag sökte upp hur mycket bovete man skulle ha för en portion i kokboken, och som vanligt var det en bebisportion. 
   Här nedanför är hur jag kokade gröten i alla fall, men om du inte är en bebis så rekommenderar jag att dubbla receptet! 

Bovetegröt med vanilj (1 liten portion):

•0,5 dl bovetekross 
•1,5 dl vatten
•lite salt 
•1 krm vaniljpulver 
•1 äggvita

Koka upp allt utom äggvitan i en kastrull och låt koka ihop tills det är bra konsistens, ca 7-8 min. Sedan tillsätter du en äggvita och kokar några minuter till. Servera med T.ex hallon och blåbär. 






Bovetegröt

0 Läs mer >>
I helgen hängde jag med storasyster och jag tänkte dela med mig av ett recept på en grön smoothie som vi gjorde. Det som gör den grön är till största delen babyspenaten, men jag kan lova att smoothien inte smakar spenat över huvud taget! Dock ger spenaten fin färg, sen är den ju nyttig också. 
 
Grön fruktsmoothie:
 
  • ca 2 nävar babyspenay
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • ca 1dl fryst mango
  • ca 2dl kokosvatten

Mixa allt i en mixer tills det är helt slätt, tillsätt mer kokosvatten om du tycker att den är för tjock.
 
 
 

Grön fruktsmoothie

0 Läs mer >>
Idag kom min fina vän Elin på frukostdejt! Riktigt trevligt och riktigt gott, en perfekt start på dagen och på veckan. Hon flyttar snart till Umeå och pluggar, så detta blev en slags avskedsmåltid. 
 
Jag bjöd, precis som igår, på nutellamugcake, men denna gång med en liten tvist! Jag la nämligen av den hemgjorda nutella i mitten av kakan också, en succé. Alltså samma recept som igår (klicka på länken ovanför) fast jag hällde på hälften av smeten i koppen, sedan lite nutella innan jag hällde på resten av smeten. 
 
Till detta drack vi kaffe, isvatten och en vattenmelonsmoothie. Den blev så lyckad, törstsläckande och god! Sedan vid sidan av åt vi lite mer vattenmelon, kiwi och banan. 
 
Vattenmelonsmoothie:
 
•vattenmelonbitar 
•päron 
•frysta hallon
 
Mixa tills det är en slät smoothie, rätt så tunn! Tillsätt is om du vill ha den mer isig.
 









Nutella surprise

0 Läs mer >>
Jag tänkte dela med mig av ett recept på fröknäcke som är jätteenkelt och jättegott! Jag brukar göra det utan dill meeen jag kände för att testa något nytt, och det blev riktigt lyckat. 

Det här + ost är verkligen hur gott som helst.

Fröknäcke med dill:

•1 dl solroskärnor
•1 dl pumpakärnor
•1 dl sesamfrön 
•0,5 dl linfrön 
•2 dl majsmjöl 
•2,5 dl vatten
•0,5 dl kokosolja/rapsolja/valfri olja
•färsk eller frusen dill efter smak
•flingsalt 

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, utom vattnet och flingsaltet. Vattnet kokar du upp och häller över alltihop. Rör om tills det är som en smet och bred sedan ut på bakplåtspapper på plåtar. För mig blir det cirka en och en halv plåt, men det beror lite på hur tunnt man breder ut. Tunnt = godast tycker jag! 
Sedan strör du på flingsalt och gräddar i knappt 1 timme i ugnen, men håll koll, vissa ugnar är snabbare än andra. 






Fröknäcke med dill

1 Läs mer >>
Idag bjöd jag min kära broder och Ida på en storslagen söndagsfrukost! Det blev nutellamugcake med hemgjord nutella på och lite frukt till det. Mycket trevligt frukostsällskap och som tur var tyckte båda två att det var jättegott! Lite ovanligt att göra mugcakes till tre personer men det gick fint. Receptet här nedanför är för en person, så dubbla eller trippla om ni är flera som ska äta :) 

Nutellamugcake med nutella:

•1 dl havregryn mixat till ett mjöl 
•1 msk kokosmjöl 
•1 msk sötströ
•1 msk kakao
•1 tsk bakpulver 
•0,5 tsk fiberhusk 
•1 eller 2 äggvitor beroende på storlek
•0,75 dl mjölk 
•hackade hasselnötter 

Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en slät smet. Smörj en stor kopp med kokosolja/ annan olja och häll i smeten. Micra på full effekt ca 2 min. Ta ut och vänd upp och ner, toppa med nutellan:

Nutella:

•1 msk hasselnötssmör
•0,5 msk kakao
•1 tsk sötströ
•lite mjölk 






Nutellafrukost för 3

0 Läs mer >>
Igårkväll förberedde jag dagens frukost genom att lägga havregryn, chiafrön, vatten, salt, frysta blåbär och lite kanel i en kastrull med lock i kylen över natten. Nu på morgonen tog jag fram kastrullen och kokade gröten i 5 minuter och tillsatte sedan en äggvita och kokade några minuter till! Perfekt. 

Jag gjorde en jättegod topping till gröten, blandade bara lite kesella med en halv mosad banan och lite sötströ. Sedan skar jag resten av bananen i pengar och la på, plus lite mer frysta blåbär. 






Blåbärsbanangröt

0 Läs mer >>
Ok, jag vet att det är jättelänge till jul och advent och allt sånt, MEN jag kunde inte hejda mig. Jag blev så extremt sugen på något med saffran i så jag blev tvungen att göra en mugcake med saffran. Den blev så god, alldeles saftig och perfekt och toppingen var pricken över iet. Gör den, bara gör den! 

Saffransmugcake med vaniljtopping:

•1 dl havregryn mixat till mjöl 
•1,5 msk kokosmjöl 
•0,5 tsk fiberhusk (kan uteslutas)
•0,5 tsk bakpulver 
•1 tsk sötströ
•0,5 mosad banan (kan bytas mot typ äppelmos eller mer mjölk)
•2 äggvitor 
•0,5 dl mjölk 
•lite salt 
•ca 2 droppar bittermandelarom (kan uteslutas men är jättegott!) 
•0,25g saffran, ett halvt paket 

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan i det övriga och rör om så det inte blir klumpar. Smörj en stor kopp med kokosolja eller annan olja och häll i smeten. Micra på full effekt ca 2 min. Gör toppingen och hacka lite mandel och strö över! 

Topping:

•kesella (vanilj eller vanlig) 
•sötströ
•vaniljpulver

Blanda ihop och bred på kakan! Om du har vaniljkesella behövs ingen sötning eller vaniljpulver enligt mig :) 


Jag drack dagens kaffe ur en helt fantastiskt fin kopp som jag fick av Marija. 






Magisk saffranskaka

0 Läs mer >>
Idag kokade jag min gröt lite annorlunda, det blev jättegott och lite bättre konsistens än i vanliga fall! Jag kokade nämligen med hälften vatten och hälften kokosmjölk istället för bara vatten. Förutom konsistensen blev det också väldigt god smak! 

Kokosblåbärsgröt:

•1,5 dl havregryn
•1,5 dl kokosmjölk 
•1,5 dl vatten 
•salt 
•vaniljpulver 
•1 dl frysta blåbär 

Lägg allt i en kastrull och koka ihop i cirka 5-10 minuter tills konsistensen är bra, toppa med valfritt, jag hade kokoschips och chokladjordnötssmör.



Ett till plus för gröten är att den får en jättefin blå färg, mycket roligare att äta då :)

Kokosblåbärsgröt

0 Läs mer >>
Japp nu har även jag provat göra en grön smoothie. Har länge varit tveksam, det låter så fruktansvärt äckligt, MEN det var faktiskt gott! I alla fall den jag gjorde. 

Grön smoothie med mango & banan

•1 dl kokosmjölk 
•1 dl frusen mango
•0,5 banan 
•0,5 avokado 
•lite fryst spenat 
•vatten 

Mixa allt i en mixer tills det är slätt och tillsätt så mycket vatten som behövs för önskad konsistens :) 






Grön smoothie

0 Läs mer >>
Jag har provat något nytt! Har länge velat testa det här med chiapudding och nu har jag äntligen gjort det. Man blandar chiafrön med någon slags vätska och valfria smaksättningar och låter det stå över natten, hur enkelt som helst! I min hade jag bland annat kokosmjölk och kanel, riktigt lyckad. 

Chiapudding med kokos & kanel:

•2 msk chiafrön 
•1 dl kokosmjölk 
•1 dl vaniljfil 
•1 tsk sötströ 
•1 tsk kanel 
•lite vaniljpulver 
•1 msk kokosflingor 

Blanda ihop allt i en skål, täck med plast och ställ i kylen över natten! Jag åt min chiapudding med frusen banan som jag mixade till glass. TESTA! 




Chiapudding